Her er noen råd om hvordan spillerne skaper gode alveroller, til glede for seg selv og andre. Når spillerne vet hva leken handler om, er det lettere å slippe seg løs.

Det er bra å lese dette høyt for hele spillgruppa. Skift oppleser under hvert tre i teksten.

Stolthet

Alver er stolte. Dette er en av de store klisjeene om alver. Den gjelder også i Fabulaens verden. For alvene handler stolthet om trygghet og respekt.

Alven er trygg på seg selv fordi han har vokst opp i et miljø der hans identitet er blitt positivt bekreftet. Han er trygg på hva han er, hva han står for og hvilken respekt han har krav på. Han skriker ikke for å bli sett av flest mulig.

Alvens respekt går både utover og innover. Han respekterer foresatte i familie og samfunn. Fortida og tradisjonene bærer han med stolthet. Sine motstandere prøver han å møte med respekt, ikke fiendskap. Hans selvrespekt viser seg i moralske spørsmål. En alv med selvrespekt vil ikke lyve, stjele, rase eller såre.

Denne stoltheten er et stort ideal for alvene.

Stolthet i spill

- ta det rolig, snakk rolig, nyt roen i en trygg rolle
- avvis lettvinte løsninger som undergraver rollenes moral
- vær høflig, vennlig og respektfull mot folk rollen møter, bruk alvenes hilseskikker
- spre trygghet i spillsituasjonen: smil, lytt, gi ros, møt blikk, håndhils, gi klemmer

Sensualitet

Trygge personer har et aktivt og avklart forhold til livets sensualitet. Den som gjør oss til positive, lekne og lystige mennesker. Alver har en forståelse av begrepet menneske som nettopp handler om dette. Virkelige mennesker viser sin sensualitet i alt de gjør.

Sensuelt samspill

Lek - Dans - Erting - Flørt
Kjærtegn - Elskov
Gledesutbrudd
(plystre, synge, le, hoie og hoppe)

Vi er alle sensuelle vesener. Det kan vi nyte i rollespill med alver, i lek med andre som også vil utforske sensuelle stemninger. Sammen kan vi skape en sensuell lek med roller.

Alver har en sanselig væremåte med både venner og familie. De leker med hverandre, flørter med mor og far og bestevenner, og dyrker det lystige samværet. De liker nakenhet og berøring. Å bade sammen er en glede. Positiv kroppskontakt er like viktig som luft og vann.

Den alviske sensualiteten lar lek og lyst dominere rollenes samspill. Det kan hjelpe rollene å skape gode forhold i livet sitt. Rollenes lekne samspill kan være en kontrast til dramatikken i scenariene. Rollene komme kanskje i store problemer, men de har lett for å le av det etterpå.

Sensualitet i spill

- all positiv kroppskontakt er bra for samspillet
- spillerne kan danne ring når rollene er sammen om noe
- la rollen leke og flørte med andre alver, skogene er fulle av latter
- bruk kroppen din: stryk deg selv, dans et par trinn, ta et hallingkast, vis deg frem
- gjør medspillerne vakre: plystre når de viser seg frem eller gjør noe bra

Sex

Alvens liv har to seksuelle faser: enefasen og parfasen.

- Enefasen deres er preget av mange elskere, som de utforsker sine seksuelle muligheter med. Utforskningen er sjelden begrenset til bare ett kjønn.

- Parfasen er en dypere utforskning av elskovens uttrykk for kjærlighet mellom to livspartnere. Alver respekterer alle slags par som finner kjærlighet.

Alver gifter seg og holder sammen for livet. Det er få skilsmisser blant dem. De er flinke med forhold. Bryllup er ei stor høytid, med sang og dans og gaver, en fest for kjærligheten. Det markerer at to alver er på vei inn i en ny livsfase.

Fruktbarheten til alver er knyttet til den dypere kjærligheten en livspartner kan gi. Det er svært sjelden at alver føder barn utenfor ekteskap.

Sex er ment å være en del av rollespill med alver. Det kan gi litt ekstra spenning til samspillet at vi leker med driftene våre. Å slippe kåtskapen til ser fint ut på skjermen, men i virkeligheten er det utfordrende. Likevel er det mulig. Vi kan liste våre verbale tunger inn i hverandres ører, og pirre hverandre til fantasier alle kan ha glede av. Når vi viser at vi har lyster, er vi vakre mennesker.

Sex i spill

- spillere kan gi hverandre en god omfavnelse når rollene deres har sex
- beskriv gjerne elskoven sammen, mens dere holder hender og ser hverandre i øynene
- ta hensyn til sjenanse: start ømt og forsiktig, skap samspill og vær modige
- nyt fantasiene, bli gjerne kåt når det er sex i spillet, kåtskap er deilig
- om du blir kåt kan du kose med deg selv eller kjæresten etter spillet

Skjebnesagaen

Scenariene i Skjebnesagaen er ikke like idylliske som alvenes samliv. Det finnes mørke krefter som truer skogfolkets liv og tradisjoner. Rollene vil være aktører i det store spillet om alvenes skjebne. Dette er en episk saga med store konflikter.

Konfliktene

Konfliktene handler om kulturer som møtes. Det handler om truende monstre og moral som undergraves. Det handler om ville ånder og grådige demoner, vesener som vil trenge inn i sinnene og gjøre dem til sine redskaper. Og det handler om å ta det avgjørende valget når verdens skjebne skal avgjøres. Hva gjør du når makten til å endre verden ligger i dine hender?

Veien

Rollene er unike figurer. De er unge, men de har spesielle talenter. Hver eneste rolle starter spillet som mester i en ferdighet. De blir kastet sammen for å møte en spesiell utfordring (det første scenariet i sagaen) og fanges i begivenhetene som følger. I løpet av sagaen vil de oppleve diskriminering, brutalitet, snikende uhygge, intriger og full krig.

Leirbålet

Hver spilling har leirbålets flammer som begynnelse og ende. Det åpner med en setning om bålet. Eksempel: Bålet brenner lystig i Fanneskogen. Så gjør man litt samspill rundt bålet, før man går videre til et sted eller tidspunkt der dramaet begynner. Der møter man utfordringene, tar sine valg og bringer konflikten til ende. Til sist samler man rollene rundt leirbålet igjen. Rollene samtaler kanskje litt om det de har opplevd, eller de gjør noe helt annet (lager seg mat, feirer en bursdag, flørter litt). Til sist kan en av dem si noe om leirbålet. Eksempel: Flammene blafrer og dør ut. Natten senker seg. Leirbålet er en enkel start og slutt på spillingen.

En alvisk ring

Dette er konkrete råd for å skape litt andre stemninger rundt spillbordet. Det er ikke meningen at spillet skal være bare stemning. Stemningene er ment som en kontrast til hendelsene i sagaen, og som en hjelp til å ta alviske valg for rollene.

Både samspillet og rolletolkningen kan avvike fra og utvikle videre det som står her. Kjernen i rollespillet er at spillerne leker med felles rammer. Dette er nye rammer for leken.

Om dere har lest høyt til hit, kan dere stå opp og danne ring (les disse punktene først).
- Hold i hendene og se hverandre inn i øynene.
- La ordet gå rundt i ringen.
- Fortell hva du føler om dette. Vær positiv om du kan.

- Om alle har gode følelser for det, er dere klare til å spille en saga om sensuelle alver. Da kan dere klemme hverandre og begynne rollelagingen.
- Om noen er litt nølende kan dere sitte ned igjen og snakke om det. Ta det rolig, lytt til hverandre og vær positive. Bli enige før dere gjør et nytt forsøk i ringen.