Gilgamesj-eposet
(klikk her for lærerveiledning om eposet)

Det er funnet hundretusener av leirtavler med kileskrift i landene rundt Eufrat og Tigris. Det meste er rett og slett regnskaper, viktig for den som driver handel, og uvurderlig som informasjonskilde for oldtidsforskere. Tavlene har gitt eit unikt innblikk i oldtidskulturene rundt disse to store elvene.

Sin-leqi-unninni var ein prest som levde i Babylonia omtrent 1400 f.Kr. Han skreiv ned den best bevarte versjonen av Gilgamesj-eposet og er dermed den første episke "forfatteren" vi kjenner navnet på.

Blant alle lister og tall finnes også eposet om kong Gilgamesj av Uruk, det første nedskrevne episke verk vi kjenner. De er skrevet på sumerisk og akkadisk, på tavler som varierer i alder fra 2400 til 4000 år. Dei eldste ble satt i skrift omtrent 800 år etter at kong Gilgamesj regjerte. Kong Gilgamesj er altså ein historisk person som levde for 4800 år sida, hele 2800 år før Kristus.

Utanapishtim heter den gamle mannen Gilgamesj møter på bredden av Dødens Hav. Han forteller kongen si eiga historie, om hvordan han overlevde den store flommen gudene skapte for å drukne menneskene.

Fortellinga om kong Gilgamesj passer godt som del av undervisningsopplegget i ungdomsskole og videregående. Eposet kan brukes i historie, litteratur og religion, og er godt egnet som utgangspunkt for refleksjoner om sosial tilhørighet og personlig utvikling.

Ishtar er gudinna for kjærlighet og krig. Hun kaster sine øyne på kong Gilgamesj, men han avviser henne. Det gjør ein ikkje ustraffa. Guder er mektige vesener som krever tilbeding og underkasting, og dei har makt til å straffe ein dødelig der det smerter mest.

Eg gjenforteller Gilgamesj på min måte, med vekt på to sterke tema: vennskap og døden. Mi oppgave som forteller er å gjøre eposet aktuelt og spennende. Det er ei takknemlig oppgave med ei fortelling som har så mye å by på. Å høre hvordan Gilgamesj endrer seg når Enkidu blir hans venn, har vært en øyeåpner for mange unge mennesker.

Det er mulig for meg å holde denne fortellerstunda i kombinasjon med foredraget Fra Gilgamesj til Gandalf Grå, en kappgang med fantastisk litteratur gjennom vår historie (syvmilsstøvler kreves). Da kan man beregne omtrent en skoletime på hver del.

Folket i Uruk:

Vi priser Gilgamesj, vår hersker!
Ingen kan måle seg med han i styrke,
men seg sjøl kan han ikkje styre.