startside || forfatteren || dikteren
 

Munnfullmåne

I 1996 kom diktsamlingen "Munnfullmåne" på Cappelen Forlag. Dette var min bokdebut. På forlaget var Tine Kjær redaktør for denne samlingen, en dyktig dame som ga god støtte i sluttarbeidet med boken. Det var forresten en underlig opplevelse å bli bedt inn til møte med "Tine Kjær og Per Glad" (Per var redaksjons-sjef. Innkallelsen fikk meg til å fable om at det hele var en ukebladsroman, og ikke virkelighet).

Hjertet pumper
rødglødende hurtigtog
gjennom nattens mennesker.
Jorden dreier for sakte
for våre flyktige liv.

(fra "Munnharpedans")


JEG HADDE god grunn til tvile på om dette var virkelig. De eldste tekstene i samlingen var fjorten år gamle da boken kom ut. I mange år hadde jeg sendt inn manuskripter til det som var av forlag i Norges land. Når manuset endelig ble antatt var det litt uvirkelig. Det var kanskje først da jeg gikk ut fra det omtalte møtet på forlaget, med et kontrakts-forskudd på 10.000 kroner at det gikk opp for meg (joda, jeg var rimelig spandabel den dagen, både på meg selv og andre).

Månejegeren
slikker sine lengsler.

Tigertomhet.

(fra "Tigertomhet")


MUNNFULLMÅNE var en liten bok som fikk noen strålende kritikker, og noen ikke fullt så bra. Finn Graff stod for illustrasjonene, en til hver av de seks delene i boken, og gjorde dette på en overbevisende måte. Boken solgte mer enn vanlig, men for en diktsamling skal det ikke mye til. Det gjorde likevel godt å få gitt ut noe som for meg var et hjertebarn, og et prosjekt som speilet mye av min historie som voksen mann.

...

Hodet har glemt
alle ord har glemt
sin sang.

(fra "Flyveteknikkens Historie")


TEMAET i boken er menn og kjærlighet. Det starter stygt, men forandrer seg underveis. De seks delene kan leses som forskjellige versjoner av samme historie, eller som EN historie. Selvsagt kan du også lese hvert dikt for seg, noe jeg selv har gjort når jeg har bladd i boken senere (som å lese en bok full av deja-vu opplevelser).

...

Jeg er en gammel froskemann,
en syk og sorgfull månetrell.
Jeg trenger ingen annen
enn meg selv.

(fra "Froskesalmer")


KNUT ØDEGÅRD, kritiker i Aftenposten sa blant annet: "En ny, og meget utfordrende stemme har bedt om ordet i norsk lyrikk: Den er rå og øm, den er direkte og den utfordrer våre indre og ytre posisjoner"

...

En gammel traver
leser ansiktsruner
i vannhullets frost.

...

(fra "Hestefabler")


FARTEIN HORGAR, kritiker i Adresseavisen, holdt denne som en av de tre beste diktsamlingene han hadde lest i -96. Han skrev i anmeldelsen: "Med 90 siden bugnende av saftige dikt fremstår Munnfullmåne med en kraft som avviser enhver form for autoritet. (...) Det er også et stykke kjærlighetslyrikk i denne boken som vil overleve det meste innen sin sjanger.

Vinen er perfekt
til vårt urolige møte.
Fingrene holder skjøre glass
i trusselen om et knust øyeblikk.
Vi treffes med en underlig klang.

...

Jeg er en fuglekikker
som langsomt kler meg kald,
en flagrende flygekandidat
som nødlander i din seng.

...

Du legger armene rundt meg
og lar ømme fingre følge
ryggens dype plogfure
gjennom alle våre dager.
Vi er født av moldmørket
og til moldmennesker
skal vi bli.

(fra "Glassblåserkyss")


startside || forfatteren || dikteren